Címlap Eseménynaptár Disznótoros Kolbászfesztivá 2014. november 14-16-ig
Milyen a weboldallal kapcsolatos véleménye?
 
Oldalainkat 17 vendég böngészi

Disznótoros Kolbászfesztivá 2014. november 14-16-ig

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

"Eszem-iszom, dínom-dánom” a Vasúttörténeti Parkban!

 

Vidéki árakkal és falusi ízekkel érkezik Budapestre a „Disznótoros Kolbászfesztivál”!

 

A télhez közeledve ideje feltölteni az éléskamrákat. Érdemes hát ellátogatni a Vasúttörténet Parkba november 14-16-ig a budapesti „Disznótoros Kolbászfesztivál”-ra, ahol Magyarország legújabb és legeredetibb gasztronómiai szenzációjára számíthatnak a látogatók! A szervezők Budapestre hozzák az eredeti, hagyományőrző disznótoros hangulatot. A rendezvény 100% celebmentes, kifejezetten hagyományőrző jellegű, gasztro-kulturális csemege lesz, különleges járműtörténeti tárlattal fűszerezve. A rendezvény mindhárom napján reggeltől sötétedésig családi és felnőtt programok sokasága várja majd a látogatókat a 100.000 négyzetméternyi rendezvényterületen. Sötétedés után kezdődhet az éjfélig tartó mulatság! A látogatók a rendezvényen nosztalgiázhatnak és kipróbálhatják hogyan mulattak az előző generációk.
A nappali programok során a gyerekeket és a felnőtteket is programok sokasága várja: állatsimogató rengeteg állattal és lovakkal, őshonos magyar állatokbemutatója (fekete bivaly, szürke marha, racka juh, mangalica, stb…) és azösszes malacfajta is látható lesz, az idén felújított „Víztorony Park” területén. A 16.000 nm-es park az elnevezését Európa legnagyobb téglából épült víztornyáról kapta. A gyerekeket számos ingyenes program várja a reggeltől sötétedésig tartó programokon: légvár, játszóház, népi játszótér, arcfestés, bohócok, táncház, népi mesterségek bemutatója, gyerekfoglalkoztatók, kézzel hajtható cséplőgép (Kühne járgány), kukoricadaráló, kézműves foglalkozás, íjász bemutató, meseszínház, bohócok, operett, néptánc, stb… A felnőttek sem unatkozhatnak, hiszen Európa legnagyobb vasúttörténeti parkjában sétálhatnak és csaknem száz vasúti műemléket nézhetnek meg: gőzmozdonyok, motorvonatok, vasúti kocsik, stb... A rendezvény alatt a gőzmozdony kiállításon és a vasúti kocsi kiállításon idegenvezetők mutatják be a járműveket, amelyekre fel is lehet mászni. A Disznótoros Kolbászfesztivál alatt a park összes interaktív programja üzemelni fog: gőzmozdonyozás, kerti vasút 6 szerelvénnyel, hajtányok,mozdonyforgató, sínautó és omnibusz. Kevés olyan hely van a világon, ahol igazi gőzmozdonnyal lehet megtenni egy kört. Nem a mozdony mögött vontatott vasúti kocsikban ülve, hanem a masiniszta mellett, a mozdony vezetőfülkéjében!!! Láthatók és hallhatók lesznek veterán traktorok és stabil motorok, naponta 2-3 alkalommal beindítva. A veterán autókból és veterán motorokból is ízelítőt adunk, a Vasúttörténeti Parkban minden év március idusán megrendezendő „Oldtimerek Hétvégéje” ízelítőjeként. Reggeltől éjfélig válogathatnak a látogatók a hagyományos háztáji ételekből és italokból, valamint a gasztronómiai különlegességekből. A Disznótoros Kolbászfesztiválon óriási„Háztáji vásár”-t rendezünk: kolbász utca, bor utca, pálinka utca, kézműves utca, népművészet utca és kolbászfalu. A Disznótoros Kolbászfesztiválon bemutatkozik a kolbászvonat is!
Minden nap kétszer disznóperzselés és húsfeldolgozás (vér és malacvisítás mentes) bemutatók lesznek. Nem akárhogy! Szénnel fűtött 120 éves gőzgép fogja lapos szíjjal meghajtani a 112 éves cséplőgépet. A cséplőgépbe felül fogják betölteni a búzakévéket, hátul pedig kipotyog a szalma. A szalmát rögtön szétterítik, a malacot szalmaágyra teszik és kézi perzselővel megperzselik az aratók. Ezután a békéscsabai böllérek a malacot kettéhasítják és feldarabolják. A húst ledarálják, teknőben megfűszerezik a darált húst és kolbászbélbe töltik. A belsőségeket és a többi malac részt is mind feldolgozzák és megsütik. A helyben feldolgozott húskészítményeket a „Disznótoros sátor”-ban frissen sütve lehet majd fogyasztani. Péntek délután Oszvald Marika operett énekesnő személyesen fog kolbászt sütni a rendezvény látogatóinak! Ugyanitt sötétedéstől késő estig a prímások húzzák majd a talp alá valót, a „Disznótoros Mulatság”-on. Aki fázik, az sétáljon egyet a pálinka utcában és hajtson fel egy kupica szíverősítőt. Az éjszakai látogatók megcsodálhatják a parkban lévő száznál is több oldtimer mozdonyt és vasúti kocsit, éjszakai hangulatvilágításban. A park sétányai mécsessel lesznek kivilágítva és az öreg gőzmozdonyok lámpái mind világítani fognak. Az igazi házikolbászra vágyók a „Kolbászfalu”-ban és a „Kolbász utca”-ban kalandozhatnak a házias disznótoros ízek világában. Fesztiválunkon a sokféle háztáji kolbászból, hús- és sajtféleségből télire bespájzolhatnak a háziasszonyok. A gasztronómiai különlegességekre vágyóknak a „Viztorony Park” területén épült borospincét és a „Bor terasz”-t, valamint a „Gasztronómia utca”-t ajánljuk. A „Népművészet utca” és a „Békéscsabai Tájház” a hagyományőrző értékek iránt érdeklődők számára lesz unikum. Az Ópusztaszeri Nemzeti Park a Feszty családot eleveníti meg korabeli jelmezekben.
Melegedni a 3.000 négyzetméteres Orient mozdony fűtőházban lehet, ahol éjfélig vigadhatnak és tömhetik a hasukat a látogatók.
Már déltől „Jó ebédhez szól a nóta!”, utána pedig a folklór népzenei és néptánc előadások, operett, vasárnap pedig „Nótás délután” csábítja nosztalgiázásra a látogatókat. Ahogy besötétedik, fantasztikus zenei repertoár várja a közönséget!: pénteken „Dallamokon át TV felvétel lesz 20 előadóval, köztük a nótakirállyal. A zenei összeállítást a Muzsika TV Szilveszteri műsorán láthatja majd újra a közönség. Szombaton Hevesi Happy Band, Takács Tamás és a Dirty Blues Band és a sok éve Budapesten nem látott Apostol zenekar lép fel az Orient színpadon. Vasárnap „Retro Táncdalfesztivál” láthatóMagyarországon először (!!!)14 előadóval, szintén TV felvétellel. Pénteken a szabadtéri színpadon sramli zene és a Classic Beat Band lesz hallható, szombaton Beatles és Brian Adams slágereket ad majd elő szenzációs eredetiséggel az Apples és a Room Service együttesek. Vasárnap a szabadtéri színpad a „Retro Rock” jegyében zajlik majd az élet, a Hollywood Roseegyüttessel és Deák Bill Gyulával. A folklór rajongók is a legjavát fogják kapni. Pénteken és szombaton délután az Orient csarnok színpadán hazánk legjobbnéptánc együttesei és népzenei előadói fognak fellépni. A rendezvényen 60-nál is több művész és mulattató fog fellépni! Vasárnap délután az Orinet csarnok színpadán, a Vígszínház prezentálásában Kern András társulata a legújabb darabját mutatja majd be. Ne feledjék a szlogenünket, a rendezvény 100% celebmentes!!!
A mulatozás utáni hazautaztatásban a rendezvény taxi szolgáltatója és a sofőrszolgálat fog segítséget nyújtani. Az autóval érkezők számára 1.200db parkolóhely áll rendelkezésre, díjmentesen! Díjmentes lesz az összes WC is, melyek nem mellékesen valódi WC-k és nem mobil WC-k.
A háztáji termék árusok óriási választékkal várják majd a látogatókat a „Háztáji vásár”-on. A rendezvényen ebédelni és vacsorázni vágyók nem fognak csalódni, hiszen a sütödék disznóságainak és frissen sültjeinek kiváló minősége szervezői előírás, az árak pedig maximálva lesznek: 600Ft/10dgk hús!
A Disznótoros Kolbászfesztivál vidéki árakkal érkezik a fővárosba! A napi belépőjegy ára a felnőtteknek csupán 2.500Ft-ba fog kerülni. A gyerekek 1.500Ft-ért, a 4 tagú családok 6.999Ft-ért léphetnek be a rendezvényre. A belépőjeggyel a látogatók láthatják a Disznótoros Kolbászfesztivál összes látványosságát, részt vehetnek a zenei programokon és megnézhetik a Magyar Vasúttörténeti Park oldtimer vasúti járműveit. A rendezvény látogatói rengeteg ingyenes szolgáltatással találkozhatnak majd. A rendezvény területén belül készpénzzel lehet majd fizetni az árusoknál és a vendéglátóknál.
Belépőjegyet a rendezvény helyszínén, a nyitvatartási időben lehet megvásárolni. A belépőjegyet bankkártyákkal, SZÉP kártyákkal és Erzsébet Utalványokkal is meg lehet vásárolni. Elővételben a jegyeket az országos jegyirodákban, vagy interneten keresztül, a www.ticketportal.hu oldalon lehet megvásárolni.
Jöjjenek hát a Disznótoros Kolbászfesztiválra november 14-16-ig, azok akik hagyományőrző mulatságra és falusi ízekre vágynak.
bővebb infók: www.kolbaszfeszt.hu
kapcsolat: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Programok időrendben:
November 14. (péntek) 11:00-24:00
11:00-17:00 ingyenes légvár és népi játszótér a Víztorony Parkban
11:00-17:00 állat simogató, pónis lovaglás, íjász bemutató és oktatás, Kühne járgány hajtány és készségfejlesztő foglalkozás a Víztorony parkban
11:00-17:00 őshonos magyar állatfajták bemutatása a Víztorony Parkban (szürke marha, fekete bivaly, racka juh, mangalica és a többi malacfajta)
11:00-17:00 Békéscsabai Tájház és udvar a Víztorony Parkban
11:00-17:00 ingyenes gyerek játszótér a Vasúttörténeti Parkban
11:00-17:00 vurstli (lánchinta és falovas körhinta)
11:00-17:00 verkli és bicicletos a Vasúttörténeti Parkban
11:00-17:00 Vasúttörténeti Park vasúti kocsi színpadon ingyenes arcfestésés fotózkodás mozdony fotómakettekkel + festőművész élő bemutatója
11:00-17:00 terepasztal kiállítás a Kandó teremben
11:00-17:00 vasútmodell kiállítás a szabadtéri vasúti kocsiban
11:00-17:00 kézműves foglalkoztató gyerekeknek és élő Feszty életkép az Orient csarnokban
11:00-24:00 Vasúttörténeti Park interaktívok: gőzmozdonyozás, hajtányozás, kerti vasút, sínautózás, omnibuszozás, fordítókorongozás
11:00-24:00 gasztronómiai vásár: kolbász, disznótoros, sajt, bor, pálinka, fűszer, csokoládé és mindenféle háztáji finomság
11:00-24:00 népművészeti vásár
11:00-24:00 gőzmozdony kiállítás és vasúti kocsi kiállítás a Vasútt. Parkban (idegen vezetés 11:00-18:00 óráig)
11:00-24:00 oldtimer kiállítás az Orient csarnokban
11:30-12:30 cséplés 120 éves gőzgéppel és disznóperzselés bemutató a Víztorony Parkban
12:30-15:30 disznó feldolgozás bemutató, disznótoros ebéd sütés-főzés a Disznótoros sátorban Oszvald Marika operett énekessel és sajtófogadás
13:00-13:30 oldtimer tarktor és stabil motor indítások az Orient előtt
17:00-18:00 cséplés 120 éves gőzgéppel és disznóperzselés bemutató a Víztorony Parkban
18:00-21:00 disznó feldolgozás bemutató, disznótoros vacsora sütés-főzés a Disznótoros sátorban
November 15. (szombat) 09:00-24:00
09:00-17:00 ingyenes légvár és népi játszótér a Víztorony Parkban
09:00-17:00 állat simogató, pónis lovaglás, íjász bemutató és oktatás, Kühne járgány hajtány és készségfejlesztő foglalkozás a Víztorony parkban
09:00-17:00 őshonos magyar állatfajták bemutatása a Víztorony Parkban (szürke marha, fekete bivaly, racka juh, mangalica és a többi malacfajta)
09:00-17:00 Békéscsabai Tájház és udvar a Víztorony Parkban
09:00-17:00 ingyenes gyerek játszótér a Vasútt. Parkban
09:00-17:00 vurstli (lánchinta és falovas körhinta) a Kolbászfaluban
09:00-17:00 verkli és bicicletos a Vasútt. Parkban
09:00-17:00 Vasútt. Park vasúti kocsi színpadon ingyenes arcfestés és fotózkodás mozdony fotómakettekkel + festőművész élő bemutatója
09:00-17:00 terepasztal kiállítás a Kandó teremben
09:00-17:00 vasútmodell kiállítás a szabadtéri vasúti kocsiban
09:00-17:00 kézműves foglalkoztató gyerekeknek és élő Feszty életkép az Orient csarnokban
09:00-24:00 Vasútt. Park interaktívok: gőzmozdonyozás, hajtányozás, kerti vasút, sínautózás, omnibuszozás, fordítókorongozás
09:00-24:00 gasztronómiai vásár: kolbász, disznótoros, sajt, bor, pálinka, fűszer, csokoládé és mindenféle háztáji finomság
09:00-24:00 népművészeti vásár
09:00-24:00 gőzmozdony kiállítás és vasúti kocsi kiállítás a Vasútt. Parkban (idegen vezetés 09:00-18:00 óráig)
09:00-24:00 oldtimer kiállítás az Orient csarnokban
10:00-10:30 oldtimer traktor és stabil motor indítások az Orient előtt
10:30-11:30 cséplés 120 éves gőzgéppel és disznóperzselés bemutató a Víztorony Parkban
11:30-14:30 disznó feldolgozás bemutató, disznótoros ebéd sütés-főzés a Disznótoros sátorban
13:00-13:30 oldtimer tarktor és stabil motor indítások az Orient előtt
16:00-17:00 cséplés 120 éves gőzgéppel és disznóperzselés bemutató a Víztorony Parkban
17:00-20:00 disznó feldolgozás bemutató, disznótoros vacsora sütés-főzés a Disznótoros sátorban
November 16. (vasárnap) 09:00-21:00
09:00-17:00 ingyenes légvár és népi játszótér a Víztorony Parkban
09:00-17:00 állat simogató, pónis lovaglás, íjász bemutató és oktatás, Kühne járgány hajtány és készségfejlesztő foglalkozás a Víztorony parkban
09:00-17:00 őshonos magyar állatfajták bemutatása a Víztorony Parkban (szürke marha, fekete bivaly, racka juh, mangalica és a többi malacfajta)
09:00-17:00 Békéscsabai Tájház és udvar a Víztorony Parkban
09:00-17:00 ingyenes gyerek játszótér a Vasútt. Parkban
09:00-17:00 vurstli (lánchinta és falovas körhinta)
09:00-17:00 verkli és bicicletos a Vasútt. Parkban
09:00-17:00 Vasútt. Park vasúti kocsi színpadon ingyenes arcfestés és fotózkodás mozdony fotómakettekkel + festőművész élő bemutatója
09:00-17:00 terepasztal kiállítás a Kandó teremben
09:00-17:00 vasútmodell kiállítás a vasúti kocsiban
09:00-17:00 kézműves foglalkoztató gyerekeknek és élő Feszty életkép az Orient csarnokban
09:00-24:00 Vasútt. Park interaktívok: gőzmozdonyozás, hajtányozás, kerti vasút, sínautózás, omnibuszozás, fordítókorongozás
09:00-24:00 gasztronómiai vásár: kolbász, disznótoros, sajt, bor, pálinka, fűszer, csokoládé és mindenféle háztáji finomságok
09:00-24:00 népművészeti vásár
09:00-24:00 gőzmozdony kiállítás és vasúti kocsi kiállítás a Vasútt. Parkban (idegen vezetés 09:00-18:00 óráig)
09:00-24:00 oldtimer kiállítás az Orient csarnokban
10:00-10:30 oldtimer traktor és stabil motor indítások az Orient előtt
10:30-11:30 cséplés 120 éves gőzgéppel és disznóperzselés bemutató a Víztorony Parkban
11:30-14:30 disznó feldolgozás bemutató, disznótoros ebéd sütés-főzés a Disznótoros sátorban
13:00-13:30 oldtimer tarktor és stabil motor indítások az Orient előtt
15:30-16:00 „Művészbejáró” az Orient színpadán: Kern András, Péter Kata és Deres Péter
16:00-17:00 cséplés 120 éves gőzgéppel és disznóperzselés bemutató a Víztorony Parkban
17:00-20:00 disznó feldolgozás bemutató, disznótoros vacsora sütés-főzés a Disznótoros sátorban.

Szerzo neve: Hory Péter (Kismaszek)

Kapcsolódó cikkek

Esemény

VIII. Európai Kerti Vasutak Találkozója(2014. augusztus 23. – 24. 10:00-18:00)

2014. augusztus 23. – 24. 10:00-18:00

VIII. Európai Kerti Vasutak Találkozója


"Ahol kicsiny mozdonyok zakatolnak, ott van a Vasúttörténeti Park" - kerti vasutak, mozdonymodellek, gőzgépek
"Ahol kicsiny gőzmozdonyok zakatolnak, ott van a Vasúttörténeti Park"
Idén nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Kerti Vasutak Találkozója a Magyar Vasúttörténeti Park területén. A rendezvény minden évben nagy népszerűségnek örvend a látogatók körében, ugyanis dízel- és gőzmozdonyok kicsinyített másai vonulnak fel az apró sínpályán.
Augusztus 20-a utáni első hétvégén most is ellátogatnak a Vasúttörténeti Parkba a környező országok kicsiny gőzösei. A kisvonatok zakatolva haladnak végig a 850 méter hosszú kerti vasút pályán, amely áthalad alagúton, egy kis tó felett ívelő igazi vasúti hídon, végül a szakasz végén visszatér a kiinduló állomásra. A rendezvény különlegessége, hogy a kicsinyített másolatokat nem csak megnézhetik, de kis is próbálhatják a gyerekek és szüleik.
A magyarországi kerti vasút rajongók között is egyre többen építenek saját gőzmozdonyt, sőt néhányan a mozdonyhoz kapcsolható ülőkocsikat is elkészítik. Ezeket az egyedi készítésű remekműveket a látogatók is megcsodálhatják a rendezvény ideje alatt.
A Vasúttörténeti Park több mozdonyával képviselteti magát a találkozón: a 203.001-es pályaszámú kisgőzössel; a 2008-ban készült, zöld színű kis Bobó mozdonnyal, és az új „Szilvia” kisgőzössel, amely a MÁV egykori 394-es gőzmozdony-sorozatának egyik működő tagja, a 394,057 pályaszámú “Szilvi” gőzmozdony kicsinyített mása. (Az eredeti gőzös a Szilvásváradi Erdei Vasúton teljesít nosztalgia szolgálatot.) A múzeum kisgőzöse vezeti majd fel méltóságteljesen a vendégmozdonyokat a pályára, hogy együtt futhassák a köröket ezen a hétvégén.
A rendezvény mindkét napon 10:00-18:00 óra között látogatható Budapesten, a Tatai út végén.